Site Hızı Testi ve Optimizasyonu

sayfa-acilis-hizi

Aranızda bekletilmeyi seven çok az insan olduğuna bahse girerim. 

Sabah işe giderken kahve almak için bir işletmeye girdiğinizi düşünün. İşe geç kalmamak için kısıtlı bir zamanınız var ve sıra olduğunu gördünüz. Ne hissedersiniz? Ofise yakın başka alternatifim olmamasına rağmen çoğu zaman hüsrana uğrayıp sessizce ayrılıyorum. (sinir bozucu!) Olaya birde satışlar açısından bakacak olursak eğer, biraz daha hızlı servis yapan bir işletme olsaydı ve insanları fazla bekletmeyecek şekilde hizmet verseydi benden de bir dönüşüm elde edeceklerdi. Aynı durum websiteleri içinde geçerli. Hatta dijitalde insanların çok fazla seçeneği var ve kimsenin bir sayfanın yavaş yüklenmesine tahammül edebileceğini düşünmüyorum.

acilis-hizinin-onemi

Site hızının Önemi

Kullanıcı deneyimi: Modern bir websitesi için en önemli faktörlerden birisi websitesinin hızıdır. Hiç kimsenin bir sayfaya yüklenmesini beklemek gibi bir sabrı yok. Yavaş çalışan bir websitesi bir bakıma dijital dünyanın kanunlarına aykırıdır diyebiliriz. Websitelerinin hızı doğrudan kullanıcı deneyimine etki eder. Yavaş yüklenen websitesi kullanıcılara olumsuz deneyimler sunarak gelir kaybına sebep olabilir. Bu durum düşünüldüğünde sayfaların açılış hızını geliştirmek çok önemlidir.

Organik sonuçlar: Tüm bunların yanı sıra sayfalarınızın yükleme hızı arama motorları için de önemli bir faktördür. Google yaptığı açıklamalarla gerek masaüstü gerekte mobil sayfaların açılış hızının ne kadar önemli olduğunu hala vurgulamaya devam etmektedir.

AdWords kalite puanı: Google, sayfa açılış sürelerini kullanıcı deneyiminin önemli bir bileşeni olarak görmektedir. Sayfalarınızın açılış hızı anahtar kelimelerinizin kalite puanlarına doğrudan etki eder. Yani sayfalarınızın yüklenme hızını optimize etmeniz kalite puanınızı yükselteceğinden dolayı tıklama başına maliyetlerinizi düşürecektir.

Ancak çoğu online iş sahipleri ve developerlar web sitelerini geliştirirken yüklenme hızı optimizasyonunu göz ardı edebiliyorlar. Özellikle ürün veya içeriklere bir çok web sitesinden ulaşılabilen bir dijital dünyada böyle bir sorun büyük olumsuzluklar yaratabilir.

donusum-orani-ve-site-hizi

Site Açılış Hızının Etkileri

  1. Tüketicilerin %47’si bir web sayfasının açılmasını 2 saniyeden daha az bekliyor
  2. %40’lık bir kitle 3 saniyeden fazla süren açılış sürelerini beklemiyor ve siteden ayrılıyor.
  3. Online alışveriş yapanların %52’si sayfa yüklenme hızının site sadakatinde etkisi olduğunu söylüyor
  4. Websitesinde 1 saniyelik bir gecikme müşteri memnuniyetini %16 düşürüyor.
  5. Online alışverişte kötü bir deneyim yaşayan tüketicilerin %44’ü bunu çevresindeki insanlarla paylaşıyor.
  6. Websitesinde 1 saniyelik bir gecikme dönüşüm oranlarını %7 düşürebiliyor.

Site Hızı Testi

PageSpeed Insight

pagespeed-insight

Websitenizin hem masaüstü hemde mobil sürümündeki performansını görmenizi sağlayan bir araçtır. Website performansınızı 1’den 100’e kadar değerlendirerek ölçer. Aynı zamanda site performansını arttırıcı öneriler sunar. PageSpeed Insight site hızı performansını Lighthouse tarafından aldığı verilerle kullanıcılara sunmaktadır.

Gtmetrix

gtmetrix

Bu araç PageSpeed ve YSlow analiz araçlarını birleştirerek websitenizin hızına A ile F arasında bir değer verir. Website hızınızı optimize etmenize yardımcı olarak öneriler sunar. Ayrıca GTmetrix farklı bölge, farklı tarayıcı ve bağlantılarda da ayrı ayrı test yapmanıza imkan sağlamaktadır. GTmetrix’e ücretsiz üye olabilirsiniz. Böylece eski yaptığınız testlerin sonuçlarına ulaşma şansınız oluyor. Ücretli üyeliğinde ise izleyebileceğiniz link sayıları, remote lokasyonlarda test yapma gibi özellikler bulunmaktadır.

Pingdom

pingdom
pingdom

Diğer analiz araçlarına göre daha kapsamlı hizmet sunan pingdom, ücretli bir analiz ve monitoring aracıdır. Websitenizin ve sunucularınız performansını farklı lokasyonlar üzerinden takip edebilir, uyarılar alabilirsiniz. Pingdom”un 14 günlük ücretsiz deneme sürümü bulunmaktadır. 14 günün sonunda minimum aylık paketi 14.95$ olarak sunulmaktadır.

Test My Site

Google’ın mobil performansınızı ölçmeye yönelik kullanıcılara sunduğu başka bir analiz aracıdır. Bu araç thinkwithgoogle’ın altında bulunmaktadır. Araca buradan ulaşabilirsiniz.

testmysite

Her zaman duyduğumuz bir şey vardı. İnternet siteniz 3 saniyeden kısa sürede açılmalı. Fakat internet hızları arttıkça Google çitayı biraz daha yükseltiyor diyebiliriz. 1 ile 2.5 saniye arasında bile şu an için 4g’de ortalama değer veriyor.

Website Hızınızı Arttırmanızı Sağlayacak İpuçları

Görsellerinizi Optimize Edin: Websitenizde bulunan görseller sayfanızın yüklenme süresini çok fazla etkileyebilir. Çoğu sitede görseller websitenizin toplam boyutunun %60’ına yakınını oluşturmaktadır. Sitenize yükleyeceğiniz görselleri Photoshop gibi araçlarla veya eklentilerle optimize etmeniz mümkün. Kullandığınız görsellerin formatlarının JPG, PNG veya GIF olmasına özen göstermelisiniz. BMP veya TIFFs formatlarından kaçınmanızı öneririm.

Etiket Yönetim Araçlarını Kullanın: Google Tag Manager gibi. Bu araçlar websitenize eklemeniz  gereken kodları (google analytics, facebook pixel etiketl, remarketing, dönüşüm etiketleri v.b) tek bir çatı altında toplayarak sitenizin hızını artırmaya yardımcı olur.

JavaScript ve CSS’leri Küçültün: JavaScript ve CSS dosyalarınızı küçülterek websitenizin hızını artırabilirsiniz.

Gereksiz CSS ve HTML kodlarını kaldırın: Gerekli olmayan HTML ve CSS kodlarını kaldırarak kod kalabalığının önüne geçebilirsiniz.

JavaScript Dosyalarınızı HTML kodlunun altına yerleştirin: JavaScript dosyaları kendinden sonra gelen kodların okunmasını engelleyebilir.

CSS Dosyalarınızı HTML kodunun üstüne yerleştirin: Tarayıcılar sitenizi tararken CSS dosyalarına öncelik verir. Bu yüzden CSS dosyalarınızın HTML kodunuzun üst bölümlerinde yer alması sayfalarınızın açılış hızının artmasına katkı sağlayacaktır.

Cache (Önbellekleme) Kullanın: Websitesini tarayıcının önbelleğine kaydederek sürekli gönderilen HTTP isteklerinin sayısını düşürüp sayfanın yüklenme hızını artırabilirsiniz.

Sitenizi Sıkıştırın: Websitenizde bulunan dosyaları sıkıştırmak, bilgisayarınızda bulunan dosyaları sıkıştırmaya benzer. Bu sayede dosyalarınızın yüklenme hızını artırabilirsiniz.

Çerezlerin Boyutunu Azaltın: Çerezler ile yüklenen veriler sunucu ve tarayıcılar arasında sürekli değiştirilir. Burada transfer edilecek verilerin boyutlarını azaltarak sayfa yüklenme hızınızı artırabilirsiniz.

Sitenizi Yavaşlatan Eklentilerden Kurtulun: Bazı eklentiler websitenizi gereksiz yere yavaşlatabilir, bunları tespit edip alternatif eklentiler kullanmalısınız.

Güncellemeleri Kontrol Edin: Kullandığınız eklentilerin, CMS yazılımızın güncel olmasına özen gösterin. (Güncellemeden önce test etmekte fayda var)

Sonuç olarak;

Tüm bunları yapsanız bile internet siteniz istediğiniz bu araçlarda istediğiniz performansı sergilemeyebilir. PHP sürümünüz dahil, hosting sağlayıcınız, içerik dağıtım ağları (CDN) gibi etkenler de ciddi oranda site hızınızı etkileyebilecek etkenlerdir.

Teklif Al

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments