Analiz: Mobil Site vs Mobil Uygulama Yerleşimleri

Otomatik yerleşimleri hedefleyen, geniş kitleleri içeren bir Görüntülü Reklam Ağı kampanyası yönetiyorsanız optimizasyon süreci sıkıntılı geçebilir. Özellikle bu reklamları bir dönüşüm elde etmek amacıyla veriyorsanız çok fazla zaman harcamanız gerekebilir. Bu yazımda Görüntülü Reklam Ağı kampanyalarının performansını etkilediğini düşündüğüm (bir çoğumuzun zaten farkında olduğu) mobil uygulamalarda yayınlanan reklamlar üzerine bir analiz yaptım. Yaptığım analizde yaklaşık 10’a yakın AdWords hesabından aldığım verileri kullandım. Bunların yarısının e-ticaret yarısının da hizmet sektörü olmasına özen gösterdim. Hadi hep beraber çıkan sonuçlara göz atalım.

Mobil site ve Mobil APP Yerleşimleri Arasındaki Farklar

Öncelikle tıklama oranlarından ardından da bir çok işletmenin temel KPI’ları arasında sayabileceğimiz hemen çıkma oranı ve sayfa / oturum sürelerini inceleyeceğiz. Tıklama oranlarını bu analize dahil etme sebebim yanlışlıkla gelebilecek tıklamaları incelemek. Hemen çıkma oranı ve sayfa / oturum süresi metriklerini inceleme sebebim ise elde edilen bu tıklamaların ilgi düzeyi hakkında fikir yürütebilmek diyebiliriz.

#1 Tıklama Oranları

İki yerleşim türü arasında ilk göze çarpan büyük farklılık tıklama oranları olarak görünüyor. Mobil uygulamalarda yayınlanan reklamların tıklama oranları, websitelerinde gösterim alan reklamlara oranlara oldukça yüksek. Analize dahil olan hesapların ortalama tıklama oranları ise şu şekilde;

mobil uygulama vs mobil website performansı

Normalde tıklama oranları ne kadar yüksek olursa, reklamlarımız o kadar ilgili kitleye hitap ediyor diye düşünüyoruz ancak durum mobil reklamlar için böyle değil. Mobilin başlıca problemi olan yanlışlıkla tıklama problemi bu platformda yayınlanan reklamların tıklama oranlarını etkileyebiliyor. Özellikle mobil uygulamalarda yayınlanan reklamların tıklama oranları, mobil sitelerde yayınlanan reklamlara göre neredeyse %400 daha fazla. Buradan mobil uygulamalarda yayınlanan reklamların daha fazla yanlışlıkla gelen tıklamalara meyilli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

#2 Hemen Çıkma Oranı ve Sayfa / Oturum Metrikleri

mobil uygulama vs mobil website performansı

Hemen çıkma oranı, sayfa / oturum süresi gibi metriklere baktığımız zaman durum yine mobil uygulamada yayınlanan reklamların aleyhinde görünüyor. Hemen çıkma oranları mobil websitelerinde yayımlanan reklamlarda ortalama %72 iken, uygulamalarda yayımlanan reklamların hemen çıkma oranları ortalama %89 olarak görünüyor. Aynı şekilde uygulamada yayımlanan reklamların sayfa / oturum süreleri 1,2 olurken, mobil sitelerde yayımlanan reklamlardan websitesine girişlerin ortalama sayfa / oturum oranları 2.4’lerde.

Tüm bunların yanında herhangi bir veri çıkarmamış olsam da gördüğüm kadarıyla e-ticaret hesaplarının dönüşüm oranlarının mobil websitelerine yayımlanan reklamlarda daha iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim.

Mobil reklamların nerede yayınlandığını nasıl kontrol edebilirim?

GDN kampanyalarınızın gösterim aldığı yerleşimleri hem AdWords hesabınızdan hem de Google Analytics (AdWords entegrasyonu yapılması koşuluyla) hesabınız üzerinden kontrol edebilirsiniz.

mobil uygulama vs mobil website performansı

a.AdWords: GDN kampanyalarınızda bulunan “görüntülü reklam ağı” menüsünden yerleşimler sekmesine bir filtre ekleyerek mobil uygulamalarda yayınlanan yerleşimleri elde edebilirsiniz.

b.Google Analytics: Analytics hesabınızın altında bulunan görüntül reklam ağı hedefleme bölümünden bu yerleşimleri inceleyebilirsiniz. Navigasyon: Edinme > AdWords > Görüntülü reklam ağı hedefleme > Yerleşimler > Otomatik Yerleşimler = filtre ekleme

Mobil uygulama reklamları nasıl engellenir?

Optimizasyon sürecinde mobil app yerleşimlerini tek tek engellemek yerine direkt olarak bu işi kökten çözebilirsiniz.

mobil uygulama engelleme

Reklamlarınızın mobil uygulamalarda yayımlanmasını engellemek için 2 farklı şekilde hariç tutma yapabilirsiniz. Bunlardan birincisi kampanyalarınızın içerik hariç tutma ayarlarından “G-mob mobil uygulaması” seçeneğini engelli hale getirmenizdir.

Kampanyalarınıza veya reklam gruplarınıza negatif yerleşim ekleyerekte reklamlarınızın mobil uygulamalarda gösterim almasını engelleyebilirsiniz. Bunun için negatif yerleşim olarak adsenseformobileapps(.)com‘u eklemek yeterli olacaktır.

Sonuç olarak, yukarıdaki veriler doğrultusunda mobil uygulamalarda reklam vermek şu an için pek doğru değilmiş gibi görünüyor. Ancak iyi bir optimizasyon süreciyle bu oranları olumlu yönde artırmanız da tabi ki mümkün. Ancak benim o kadar zamanım veya bütçem yok diyorsanız mobil uygulama reklamlarını direkt olarak engellemenizi öneririm.

Öneri#: Eğer mobil uygulamalarda reklam yayımlamaya devam etmek, buranın performansını gözlemlemek isterseniz iki farklı kampanya oluşturabilirsiniz. Kampanyalarınızın birinde mobil uygulamaları hariç tutun. Diğerinde ise yerleşim olarak sadece adsenseformobileapps(.)com’u ekleyin.

Google Ads 2018 Mobil Yerleşim Güncellemesi

Google, artık adsensenseformobileapps yerleşimini kaldırdığını duyurdu.

Bundan sonra mobil yerleşimleri engellemek için mobil uygulama kategorilerini hariç tutmalısınız.

Daha fazla bilgi al: Mobil uygulama yerleşimleri

Teklif Al

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments