E-Ticaret Sitelerinde KPI’lar Neler Olmalıdır?

Anahtar Performans Göstergeleri(KPI) online satış sektöründe başarıya giden yolda büyük önem taşımaktadır. KPI’ları belirleme ve izleme e-ticaret sitelerinin satış, pazarlama ve hizmet kapsamında hedeflere doğru ilerleme yolunda en büyük büyük yardımcılarındandır. Bir e-ticaret sitesi için sadece satın alım yapan kullanıcılar performans göstergesi olmamalıdır. Bültene kaydolan kullanıcılar, belirli aralıklarla ürünleri ziyaret eden kullanıcılar da performans göstergeleriniz olabilir.

Örneğin iş hedefiniz, satışlarınızı 1 yıl içerisinde %30 artırmak olduğunu varsayalım. Bu durumda sizin için önemli olan anahtar performans göstergeleri, dönüşüm oranlarınız, günlük satışlarınız ve sitenize gelen trafiği içerecektir. Başka bir örnek verecek olursak site trafiğinizi %10 artırmayı planlıyorsanız KPI’larınız site trafiğiniz, reklamlarınızın tıklama oranları, sosyal medya paylaşımları v.b metrikler olabilecektir.

Özellikle PPC kampanyalarında bu durum biraz daha önemlidir. Çünkü her sitenize çektiğiniz kullanıcı için bir ödeme yapıyorsunuz ki kimse parasını boş yere harcamayı istemez. KPI’lar hedeflere göre farklılık gösterecektir. Fakat e-ticaret siteleri için ortak sayabileceğimiz bazı önemli anahtar performans göstergeleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarına göz atalım.

Satış Performans Göstergeleri

  1. Ortalama sipariş değeri
  2. Ortalama kar oranı
  3. Alışveriş sepeti terketme oranı
  4. Dönüşüm oranları
  5. Yeni müşteri siparişleri

Site Trafiği Performans Göstergeleri

  1. Sitede geçirilen zaman
  2. Yeni ve geri gelen ziyaretçiler
  3. Ziyaret başına sayfa görünümleri
  4. Trafik kaynakları
  5. Sosyal medyadan gelen ziyaretler
  6. PPC trafiğinizin hacmi

Performans değerlendirmelerinizi iyi yapabilmek için KPI seçimlerinizi doğru yapmalısınız. İşletmenizin performans göstergelerini belirledikten sonra takip edebileceğiniz çeşitli web analiz araçları bulunmaktadır. En fazla kullanılan web analiz araçlarından bir tanesi de Google Analytics’tir. KPI’larınızı belirledikten sonra Google Analytics’te KPI’larınızı gruplandırabileceğiniz, kolayca takibini gerçekleştirebileceğiniz bir Custom Dashboard oluşturabilirsiniz. Bu sayede performansınızın nasıl olduğunu, hedeflerinize ne derece yaklaştığınızı daha rahat takip edebilirsiniz.

Teklif Al

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments